Bred enighed om budgetforlig før kommunalvalg

Alle partier stemte for budgetforliget for 2018, der forventes endeligt vedtaget på mandag. Foto: Frederik Svaneborg

For fjerde år i træk er der ikke et eneste byrådsmedlem, der har stemt imod kommunens budgetforlig. Christian Jørgensen fra Venstre mener, at man får noget ud af aftalen.

Af Mathies Dalsgaard

Der blev afsat flere penge til folkeskolen og de ældre i kommunens budgetter for næste år. Det blev fastlagt den 15. september, hvor et enstemmigt byråd indgik budgetforlig.

I Venstre mener de, at der opnås mere ved at sidde med i et bredt forlig, end ved at stå udenfor en bred aftale:

”Noget af det de andre partier har båret med ind, er ikke vores hjerteblod, men det er prisen for grisen. Det er vigtigt, at man kan se sig i den store kontekst,” siger Christian Jørgensen, der er medlem af økonomiudvalget for Venstre i Fredericia Kommune.

Han peger også på, at det er vil se underligt ud, hvis man nu pludselig sprang fra et forlig, bare fordi der er et kommunalvalg på trapperne:

”Fordi det er valgår, vil vi ikke stemme imod budgettet og gå ud og bryste os af det. Så vil vi hellere gå seriøst ind i forhandlingerne og stå på mål for det samlede budget. Det tror vi også, vælgerne forventer af os,” siger han.

Samarbejd og hersk

Ifølge Roger Buch, kommunalvalgsforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er brede budgetforliger ikke et særsyn i dansk kommunalpolitik.

Han påpeger dog, at det ikke er uden taktiske konsekvenser, at et parti vælger at indgå i en bred aftale op til et kommunalvalg. Oppositionen vinder indflydelse med et bredt forlig, men samtidig ryger der noget politisk slagkraft:

”Det er svært at sige, at kommunen er dårligt drevet, hvis man selv har stemt for et
budgetforlig fire år i træk,” siger han.

Det er netop den mundkurv, som borgmesteren jagter ved et bredt forlig:

”Udover at en borgmester er en god demokrat, der gerne vil lave brede forlig og inddrage de andre, så er den store gevinst, at han lukker munden på de andre,” siger han, men understeger, at der ikke er lavet forskning på, om det er oppositionen eller borgmesteren, der vinder mest ved et bredt forlig.