Kommunen skal tage flere lærlinge selv

Steen Wrist Ørst (S) mener, at kommunen ved større bygge- og anlægsprojekter bør indføre uddannelsesklausuler for virksomhederne. Foto: Frederik Svaneborg


Der er mangel på praktikpladser og nu vil kommunen tage flere lærlinge selv, men kommunen bør også stille krav til erhvervslivet, mener byrådsmedlem fra socialdemokratiet.

Af Frederik Svaneborg

Der er ingen garanti for praktikpladser, når unge i dag starter på en faguddannelse. Det betyder, at elever ikke kan vide sig sikker på overhovedet at kunne gennemføre sin uddannelse, hvis de ikke kan finde sig en læreplads. Derfor er der brug for et større initiativ fra Fredericia Kommune. Det mener Steen Wrist Ørts, byrådsmedlem for Socialdemokratiet:

”Som kommune tager vi flere elever og lærlinge end tidligere, men vi skal tage endnu flere selv og samtidig hjælpe virksomhederne i gang med at gøre det samme,” siger han.

Helt konkret foreslår Steen Wrist Ørts, at kommunen stiller krav til de virksomheder, der udfører opgaver for Fredericia Kommune:

”Kommunen er byens største arbejdsplads, så vi skal også kigge indad – hvad gør vi selv, og gør vi det godt nok? Når vi som kommune udbyder en opgave, kunne man godt i nogle tilfælde stille krav om, at man tager lærlinge til projektet og lave egentlige uddannelsesklausuler,” siger han.

Partnerskabsaftaler er vejen frem

Fredericia Kommune sigter efter at skabe 100 nye praktikpladser, men formanden for uddannelsesudvalget, Pernelle Jensen (V), er ikke enig i, at praktikpladserne skal komme gennem klausuler:

Jeg tror mere på partnerskabsaftaler. Det er den bedste vej frem, hvis man ikke tvinger nogen til noget, men at alle er enige om at løfte det her i fællesskab. Det har vi gode erfaringer med,” siger hun.

Steen Wrist Ørts mener, at de to løsninger godt kan kombineres, og at man ved større byggeprojekter godt kan stille egentlige krav om elevpladser.

Fredericia blandt de 30 dårligste kommuner

Ifølge 3F mangler over 12 tusind unge lige nu en læreplads på landsplan. Det er primært i de store studiebyer, at manglen på praktikpladser er størst. I Fredericia Kommune skulle 153 elever være praktiksøgende.

Det tal placerer ifølge 3Fs opgørelse Fredericia Kommune i den tunge ende, når det kommer til at tilbyde praktikpladser til kommunens studerende. Selvom tallet er faldet siden 2016, er Steen Wrist Ørts ikke imponeret:

”Vores 71. plads er ikke tilfredsstillende. Når ingen mangler en praktikplads, så er jeg tilfreds. Jeg er optaget af, at der ikke er unge i Fredericia, der ikke kan få lov til at gennemføre deres uddannelse,” siger han.

Pernelle Jensen tror på, at man gennem flere penge i budgetforliget for 2018, og det politiske mål om 100 flere praktikpladser i kommunen, vil komme statistikken i møde og forbedre muligheden for at de unge finder en praktikplads.