Der er kortere vej mellem Nye Borgerlige og KD i Fredericia, end der er landspolitisk


Kristendemokraterne mener, at man må sondre klart mellem
landspolitik og kommunalpolitik, når der diskuteres flygtninge
Interviewer: Casper Lykkegaard
Foto: Peter Leth-Larsen

Henrik Termansen og Kristendemokraterne har i Fredericia kommune indgået et valgforbund med Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Det kan ifølge landsformand Stig Grenov kun lade sig gøre, fordi flygtninge ikke er et tema lokalt.

Af Casper Lykkegaard Pedersen

Ved sidste folketingsvalg kunne man se landsformand for Kristendemokraterne, Stig Grenov, tale flygtningenes sag. Alligevel harcelerer han ikke, når Henrik Termansen og resten af Kristendemokraterne i Fredericia har valgt at indgå valgforbund med mere indvandrerkritiske partier som Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Kortere vej

”Der er kortere mellem Nye Borgerlige og Kristendemokraterne på landsplan, end der er i Fredericia. På nogle områder er der stor forskel på Nye Borgerliges menneskesyn og vores menneskesyn, men kommunalpolitik handler om andre ting end flygtninge,” mener Stig Grenov.

Kristendemokraternes formand i Fredericia Kommune, Henrik Termansen, mener heller ikke, at et samarbejde med mere højreorienterede partier rent værdipolitisk er et problem. For ham at se er det mest væsentlige at få et borgerligt ledet byråd i Fredericia, som lige nu har Socialdemokratiets Jacob Bjerregaard som borgmester.

”Vi er uenige om flygtninge på nationalplan og ikke på lokalplan. Jeg synes ikke, at flygtninge er et stort emne i Fredericia. Til gengæld er vi enige om, at byrådet skal have ny ledelse, og derfor indgår vi i dette valgforbund, siger Henrik Termansen.

Hvor ender stemmerne?

Henrik Termansen er træt af spekulationerne om, at et valgforbund kan betyde, at man som KD-vælger kan ende med at hjælpe et mere flygtningekritisk parti ind i byrådet.

En stemme på os er altid en stemme på vores politik. Byråd eller ej, så vil vi stadig arbejde for, at vores politik kommer igennem for dem, der har stemt på os.”

Stig Grenov mener heller ikke, at vælgerne skal være bange for at miste indflydelse ved at at stemme på Kristendemokraterne.

”Vi er et lille parti, og vi har behov for valgforbund, så vælgerne ikke er bange for, at deres stemme mister indflydelse.”

Ikke et borgerligt parti

Når Kristendemokraterne i Fredericia arbejder sammen med borgerlige partier, er det vigtigt for Stig Grenov at fastslå, at partiet ikke er et rendyrket borgerligt parti. Det er faktisk hverken socialistisk eller liberalt.

”Vi er et midterparti – ikke et borgerligt parti. Men en del af vores DNA er til fælles med de borgerlige, selvom der på landsplan er langt til et tæt samarbejde mellem os og eksempelvis Nye Borgerlige,” siger Stig Grenov.