Fredericia Teater beholder tilskud trods millionoverskud

Fredericia Kommune fortsætter med at sende millioner i Fredericia Teaters retning. FOTO: Mathies Dalsgaard

Efter et seksstjernet regnskab i 2016 hos byens førende kulturinstitution fortsætter kommunen med at pumpe tocifrede millionbeløb ind i virksomheden.

Af Mathies Dalsgaard

I de flestes ører er Fredericia lig med musical. I byrådet har man længe investeret massivt i scenekunst, som har sat byen på landkortet. Det har gjort byens teater til en guldrandet forretning, der i 2016 kom ud med et overskud på 18,5 millioner kroner. 10 af millionerne, teatret havde til rådighed, kom fra kommunen. Det rejser spørgsmålet, om ikke det er på tide at droppe de kommunale tilskud.

Det mener Formand for Kultur- og idrætsudvalget, Lars Ejby Pedersen (S), ikke. Han synes, at pengene er godt givet ud og peger på, at teaterets økonomi tidligere har ligget i ruiner. Man er først i de senere år begyndt at have penge på kistebunden.

”Der er fede og tynde år i den branche, hvor man kan ikke kalkulere med at sælge 100.000 billetter hvert år,” siger han.

Kultur koster

Christian Jørgensen (V), der er medlem af Kultur- og Idrætsudvalget, har også svært ved at forestille sig, at der kan drives teater uden kommunale tilskud i Danmark. Det er nemlig ikke profitmaksimering, der er drivkraften bag et teater:

”Et teater er sat i verden for at skabe nogle kulturoplevelser og berige borgerne i de samfund, hvor de ligger,” siger han.

Ifølge ham er det netop pointen med de årlige tilskud til Fredericia Teater, fordi det højner kvaliteten i byen og gør den mere attraktiv at bo i:

”Vi har omkring 3.000 pendlere, der rejser hjem efter endt arbejdsdag. Vi vil rigtig gerne gøre byen mere attraktiv, så nogle af pendlerne bosætter sig i byen og betaler skat her. Så ville der være råd til mere velfærd og kultur,” siger han.

Det udlæg bakkes op af Lars Ejby Pedersen (S), der mener, at kulturoplevelser som teateret giver en mere mangfoldig by, der gør det mere attraktivt for borgerne at bo i.

Masser af succes

Selvom det er svært at spå om fremtiden, så mener socialdemokraterne, at der er gode forudsætninger for at beholde de sorte tal på bundlinjen. Teateret har sikret sig eneret på at vise Disney musicals i Danmark og har for nylig solgt 75.000 billetter til den nye Seebach musical:

”Jeg tror på, at økonomien er ved at være på plads i vores teater. Det er dog klart, at det ikke skal ende med, at teateret bliver en kæmpe pengetank, som vi hovedløst fortsætter med at betale til fra kommunens side,” siger Lars Ejby Pedersen (S).