Nyt socialistparti i Fredericia

Jørn Henner og hans kone stiller op sammen i det nye parti. FOTO: Jonas Boje Andersen

 

Ekskluderet socialist i Fredericia stiller op med nyt parti, der skal udfordre Enhedslisten. 

Af Jonas Boje Andersen

Det nye parti, Miljø- og Velfærdslisten – liste Æ, opstår efter en intern magtkamp i Enhedslisten. En fraktion af de ældre medlemmer fra partiet med Jørn Henner i spidsen valgte at opstille det nye parti, efter at Jørn blev ekskluderet fra Enhedslisten.

Ifølge Jørn Henner var der 16 aktive partifælder, der meldte sig ud af Enhedslisten i kølvandet på fejden mellem de to fløje i partiet. Et flertal af dem har valgt at stille op i det nye parti.

Jørn Henner, som i sin tid var med til at stifte Enhedslisten, siger, at de har fået en god modtagelse i byen efter annonceringen, og helt konkret har de en række punkter, de mener, at de vil gøre bedre end Enhedslisten.

Læs mere om den interne strid i Enhedslisten, der førte til Jørn Henners eksklusion:

Gratis kollektiv trafik

Én af de ting, liste Æ gerne vil have indført, er gratis offentligt transport. Med de penge der bliver brugt på kontroløre og administration, så mener Jørn Henner, at det vil kunne betale sig at gøre det helt gratis for borgerne i Fredericia.

”Den kollektive trafik i Fredericia skal ikke være privatiseret. Det skal være en opgave for kommunen, så der er incitament til at komme ud alle steder på alle tidspunkter. Som det er nu, kan man ikke forhandle sig til ændringer i køreplanen, fordi firmaet bestemmer det ud fra deres økonomi,” siger Jørn Henner.

Hvis man spørger Enhedslistens spidskandidat i Fredericia, Cecilie Roed, er der ikke meget nyt under solen ved dette parti. Hun mener, at det meste af det, som liste Æ går til valg med, er kopieret fra Enhedslisten. Til kritikken svarer Jørn Henner:

”Cecilie snakker hele tiden om de unge – vi snakker om alle. Vi er også interesserede i de unge, men vi vil også koncentrere os om alle andre aldersgrupper. Vi fokuserer i langt højere grad på de svage borgere. Eksempelvis de handicappede og de psykisk udviklingshæmmede.”

Forhandlinger i gang

I øjeblikket er Miljø- og Velfærdpartiet i gang med at forhandle om et valgsamarbejde med et andet parti, så de kan få flere stemmer. De vil dog ikke røbe, hvilket parti det drejer sig om. De har på nuværende tidspunkt takket nej til et samarbejde med et andet parti, idet Enhedslisten var med i dette valgforbund.

Erfaringen batter

Christian Elmelund-Præstekær, institutleder ved Institut for Statskundskab SDU, mener, at chancerne, for at et nyopstartet parti bliver valgt ind, er større, hvis personerne allerede er lokalkendte:

”Lige med hensyn til Miljø- og Velfærdslisten er det ikke nogle helt tilfældige personer, der prøver at stifte parti. De har kendskab til kommunalpolitik og ved lidt om, hvad det vil sige at drive partier og valgkamp. Med hensyn til hvad den interne splid kan få af betydning, så afhænger det lidt af, hvem vælgerne er med.”

Christian Elmelund-Præstekær mener desuden, at personlige stemmer er afgørende.

Til kommunalvalget i 2013 fik Cecilie Roed 451 personlige stemmer, mens Jørn Henner fik 80. Den fraktion fra Enhedslisten, som nu har valgt at stille op i Jørns parti, udgjorde samlet set 183 personlige stemmer.

Svære odds for nye partier

I løbet af de sidste 20 år er der flere små partier uden om de etablerede, der har forsøgt at få en plads i Fredericia Byråd. Ud af de syv, der har opstillet, er der kun ét der blev valgt ind i byrådet. Det drejer sig om Borgergruppen, der i 2001 blev valgt ind med knap 1900 stemmer. Ifølge Mads Lund, tidligere Viceborgmester og formand i Borgergruppen, skyldes det især en stærk personlighed fra partiet og stærke mærkesager, som de gik til valg med. Han spår ringe chancer for Miljø- og Velfærdslisten, da deres budskaber er urealistiske.