Social hovedpine ulmer stadig i Korskærparken

Renovering pryder Korskærparken, men målet om at komme af ghettolisten er stadig ikke nået. Foto: Trine Marie Vestergaard

Trods boligblokkene de seneste år har været under et kærligt løft, oplever området stadig, at de ressourcestærke beboere flytter væk. Projektleder for Korskærparken ser positivt på udviklingen, men erkender, at målet om social lighed på niveau med resten af Fredericia stadig er et stykke væk.

Af Trine Marie Vestergaard

Gennemgribende renoveringer til en sum af 125 millioner kroner, samarbejde med jobcenter, og flere fælles aktiviteter har siden 2014 løftet det socialudsatte Korskærparken. Det er dog stadig en streg i regningen, for de sociale udfordringer blandt parkens 1764 beboere lægger stadig en dæmper på områdets udvikling.

En helhedsplan fra Boligkontoret Fredericia, der løber fra 2014 indtil 2018, har fokus på, at en stor del af områdets beboere er langt fra arbejdsmarked og uddannelsessystem. Derfor er et af målene i planen at andelen af beboere, der er under uddannelse eller i beskæftigelse skal ligne niveauet for resten af kommunens indbyggere.

”En af vores udfordringer er, at når det lykkes at få løftet en familie job eller uddannelsesmæssigt, så flytter de jo af og til ud af området. Der kommer måske herefter en familie, der er belastet på en anden måde. Vi har derfor stadig et stykke vej, inden tallene og målene stemmer overens,” siger Anni Lindum, projektleder i Korskærparken.

Nye tal fra Korskærparkens egne opgørelser fra oktober 2017 viser, at andelen af eksempelvis kontanthjælpsmodtagere stadig er noget højere. For i boligblokkene er andelen 8,6%, mens den kun er 2,1% samlet set i Fredericia.

Ghettoen kan snart være fortid

Korskærparken er også at finde blandt de 25 boligforeninger i Danmark, der optager plads på listen over udsatte boligområder. Områder, som kaldes ghettoer. Boligområdet skal opfylde kriterier om blandt andet etnicitet, arbejdsløshed eller kriminalitet for at få et hak på ghettotjeklisten.

”Det er et problem at have en ghetto i kommunen, jeg synes vi gør rigtig meget med helhedsplanindsatsen, men før vi kan gøre mere, er jeg nødt til at vide, hvor skoen trykker og mødes med boligforeningen, hvad vi kan gøre herfra, for eksempel hvordan vi får flere ressourcestærke ind i boligområde,” siger Steen Wrist Ørts (A), formand for By- og Planudvalget i Fredericia Kommune.

Ifølge Steen har udvalget før snakket om, at et forslag kan være, at man har fortrinsret på ventelisterne til blokkens lejligheder, hvis man er i beskæftigelse.

For Anni Lindum er håbet også, at man ikke at bliver optaget på listen næste gang.

”Det er det, vi arbejder efter. Jeg havde håbet på, at det skete i 2016, det er jo hele tiden vores målsætning. Vi håber på at områdets renoveringer og vores fælles indsats i samarbejde med kommunen vil hjælpe på udfordringerne,” siger Anni Lindum.

By- og Planudvalget og boligforeningen i Korskærparken vil herfra vurdere udviklingen og snakke sammen om planerne for fremtiden.