Fredericiafamiliers formuer falmer i statistikkerne

Fredericias familier har færre penge på kistebunden end resten af syddanmarks familier. Foto og Illustration: Frederik Svaneborg

Når bil, gæld og bolig gøres op, bugner bankbøgerne ikke for familierne i Fredericia. Faktisk blegner de i forhold til resten af de syddanske kommuner, der alle har højere familieformuer.

Af Casper Lykkegaard

Familierne i Fredericia har færre penge at rutte med end resten af de syddanske kommuner. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har målt, hvor store de danske familiers formuer er, når alle penge og værdier gøres op.

Det handler om gæld

Familierne i Fredericia har i gennemsnit 1,5 millioner kroner på deres formue. Det vil sige, at den samlede værdi af bankbog, og værdi stående i bolig, bil og andre genstande er halvanden millioner for en standard fredericianer.

Også på landsplan skiller familierne i Fredericia sig ud. Af alle kommuner i Danmark har de den 13. laveste gennemsnitsformue. Kun overgået af de store studiekommuner med mange SU-modtagere og tre vestegnskommuner.

Alligevel er borgerne i Fredericia langtfra blandt Danmarks fattigste. Det er den store gæld, som borgerne har, der er med til at få familierformuerne til at falme. Det mener Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

” Det er ikke de fattige kommuner i Udkantsdanmark,  der har den største gæld, for de kan ganske enkelt ikke låne penge. De bruger færre penge på at bo og har bedre mulighed for at spare op. Derimod har mange i Fredericia en høj belåning,” siger han.

En skønhedskonkurrence

Hvis Fredericia Kommune skal ændre billedet, er man nødt til at gøre sig mere attraktiv for velstående familier og store virksomheder. Men det er ifølge Steen Bocian ikke noget, man bare lige ændrer fra den ene dag til den anden. Der er mange forskellige komponenter at skrue på for at gøre sig selv rigtig attraktiv.

”Kommunerne er i en konstant skønhedskonkurrence. De kæmper om at være mest erhvervsvenlige, og at gøre byen til et sted, hvor mennesker med en sund økonomi har lyst til at bo.  Der er mange skruer at justere på,” siger Steen Bocian.

Processen er lang, for der er også mange historier og traditioner, der spiller ind. En by har et ry, og omdømmet er ikke noget, man bare lige ændrer.

”Statistikken er et udtryk for, at Fredericia godt kan gøre sig selv lidt mere lækker, så man kan tiltrække nogle andre mennesker. Byen har altid haft en anden befolkningssammensætning end for eksempel Middelfart. Hvis man vil ændre på dette, må man justere på eksempelvis beskatning og erhvervsforhold.  Men man får altså ikke bare folk til at flytte fra den ene dag til den anden.”

På rette vej

I år 2015 lykkedes det kommunen at løfte den gennemsnitlige formue for familier fra 1,4 millioner til 1,5 millioner. Selvom det er en kraftig stigning,  så ligger man stadig lavt, da stort set alle landets kommuner har været i massiv fremgang på området.

Som stigningen dog viser, så er kommunen på rette vej, og man har også gang i nogle af de tiltag, som Steen Bocian nævner. Nye tal fra Dansk Industri viser blandt andet, at kommunen i 2017  er blevet markant mere erhvervsvenlige. Og netop det at være attraktiv for virksomhederne er én af de komponenter, som kommunen må skrue på, hvis statistikken skal vendes, når der ved årsskiftet kommer en ny opgørelse over familieformuer.