Hvem er din yndlingskandidat ved kommunalvalget?

Inden længe skal der vælges kandidater ved kommunalvalget. Foto: Scanpix

Det ved du garanteret ikke endnu. Mange venter nemlig længe med at beslutte sig for, hvor krydset skal sættes. Alligevel er valgkampagnerne i Fredericia så småt gået i gang inden kommunalvalget den 21. november

Af Asta Pil Heltborg Nielsen

Valgkampagne og vælgermøder er på dagsordenen for kandidaterne til kommunalvalget i Fredericia. Det er til trods for, at mange af vælgerne først beslutter sig for, hvilken kandidat de vil stemme på i sidste øjeblik.

Ifølge Ulrik Kjær, professor i kommunalpolitik på SDU, beslutter 8% af befolkningen sig først for, hvor de vil lægge deres stemme på selve valgdagen. 27% af befolkningen beslutter sig inden for den sidste uge, mens 42% beslutter sig inden for sidste måned. Derfor går kandidaterne meget op i at føre valgkamp til sidste øjeblik.

”Der er rigtig mange stemmer i spil indtil sidste øjeblik. Partierne er derfor vilde med at føre valgkamp så længe, det er muligt,” siger Ulrik Kjær.

Virkningen af valgkampen

De fleste partier fører valgkamp, og mens det i mange tilfælde kan hjælpe vælgeren med at beslutte sig, er der imidlertid mangel på viden om, hvorvidt de som har meget fokus på at føre valgkampagne får flere stemmer ved kommunalvalget.

Ulrik Kjær er skeptisk for, om der er en reel sammenhæng mellem kampagne og stemmetal, eftersom mange valgkampagner kan opveje for hinanden.

Han fortæller, at der udover valgkamp også er en anden væsentlig faktor på spil, når vælgerne skal sætte kryds i stemmeboksen:

”Kommunalpolitik er tæt på borgerne, så mange kender kandidaterne. Det har helt sikkert indflydelse på stemmerne. Hvis man beslutter sig for at stemme på en bestemt kandidat tidligt, kan det være fordi, man kender vedkommende,” siger han.

Her kan du høre borgere fra Fredericia fortælle, om de allerede nu har besluttet sig for, hvem de vil stemme på til kommunalvalget. Video: Asta Pil Heltborg Nielsen

Mangel på opbakning til vælgermøder

Mange partier afholder vælgermøder, hvor borgerne kan møde op for at få mere viden om kandidaterne. Der er dog ofte begrænset, hvor mange der deltager. Oftest ser man, at der primært kommer journalister, som videreformidler budskaberne til borgerne.

”Fordi vælgermøderne som regel dækkes grundigt af medierne, er det svært at vurdere, om det er deltagelsen eller dækningen af mødet, der får borgeren til at tage en beslutning,” siger Ulrik Kjær.

Ifølge Ulrik ved størstedelen af vælgerne ikke, hvad der er værd at vide, når valgkampen starter, og derfor er det vigtigt, at medierne videreformidler informationerne. Fredericia Dagblad og biblioteket samarbejder om et vælgermøde, som man kan deltage i onsdag den 15. november.