Ungdommens Hus er åbent for alle

Ungdommens Hus i Fredericia er rammen om mange forskellige aktiviteter.

Ungdommens Hus i Fredericia tilbyder kommunens unge et frirum i hverdagen, hvor de kan gå i dybden med lige netop det, de brænder for.

Af Vibe Lønstrup

I Fredericia Kommune har man netop præsenteret budgetforliget for 2018. Et enigt byråd har besluttet, at udsatte børn og unge i løbet af det næste år skal have et løft. Der skal gå flere penge til området og nye initiativer skal tages. Et af de tilbud, der allerede er at finde i Fredericia Kommune, er Ungdommens Hus, der slog dørene op for første gang i starten af årtusindeskiftet

Ungdommens Hus er et socialt tilbud til kommunens unge og alle andre, der har lyst til at komme forbi og dyrke en interesse eller drikke en kop kaffe. Ifølge Christian Horup, der er husmedarbejder i Ungdommens Hus, danner stedet blot rammen om de unges udfoldelser. Det er nemlig helt op til den enkelte, hvad man vælger at dykke ned i. Og det er vigtigt, når de unges fritid, ifølge Christian Horup, er under beskydning.

”De unge kan komme her og lave præcis, hvad de vil. Det er dem, der sætter dagsordenen og os, der forsøger at understøtte og bidrage til deres projekter. Kommer der en, der vil lære at lave lyd til en koncert, så sørger vi for, at man kan komme til det,” siger Christian Horup.

Atelieret i Ungdommens Hus bliver brugt flittigt.

Socialt fælleskab

I huset bliver der især spillet og produceret musik i øvelokalerne og i studierne, ligesom der ofte bliver arrangeret koncerter. Andre aktiviteter som graffiti-maling, skating, parkour og dans er der også gang i.

Christian Horup vil skyde på, at omkring 200 hoveder går ind og ud af huset hver uge, men han håber stadig at flere vil benytte sig af tilbuddet i fremtiden og også af muligheden for at indgå i et socialt fælleskab. Et fælleskab, hvor deres stemme bliver hørt, og hvor man har mulighed for at sætte sit præg på huset. Ligesom den gruppe unge, der er ved at bygge en ny rampe til skating.

”De designer og bygger rampen i fælleskab og vi betaler, men holder os ellers på sidelinjen. Det resulterer i, at de også tager ansvar for den i fremtiden, fordi de har svedt for det,” siger Christian Horup.

De unge i Ungdommens Hus er selv kommet frem til et motto.

Lige nu er det en blandet skare, der benytter Ungdommens Hus. Det er også vigtigt for husets medarbejdere at understrege, at selvom det ofte er udsatte og sårbare unge, der dukker op, så er alle velkomne. For selvom det nok aldrig bliver et mainstream ungdomshus, så vil de gerne være et mangfoldigt et, som Christian Horup siger.